For nogle uger siden fortalte jeg om, at jeg skulle holde møde med Skrædderlaugets bestyrelse, hvor vi skulle beslutte, om der var elever, der skulle have medalje ved årets medaljefest der finder sted den 26. maj på Købehavns rådhus – DRONNINGEN KOMMER! 🙂

Jeg skrev også, at jeg ville afsløre, hvad vi kom frem til.

Først vil jeg dog fortælle lidt om reglerne!

I gamle dage (så lang tid siden er der nu ikke), da man kun bedømte produktet, og der ikke blev skrevet rapporter, var det ret let. Hvis man fik et 11 tal efter gammel karakterskala, fik man (næsten) automatisk en bronzemedalje. Der blev nærmest aldrig givet 13 (jeg har kun hørt om at det er givet én gang) Hvis 11 tallet var ”stort”, kunne det udløse en sølvmedalje, hvilet blev givet meget sjældent.

Jeg ved ikke om håndværkerforeninger i provinsen indstillede elever til medaljer, men i København og omegn, var det Skrædderlauget der indstillede til medaljen, og håndværkerforeningen i Kjøbenhavn der uddelte dem. Det er det stadig!

I Skrædderlauget gør vi det, at vi ser på både karakteren men også i høj grad på produktet.

Dvs. at selvom man samlet ikke har fået topkarakter kan man godt få en medalje, for vi går individuelt ind og vurderer, om det opsyede produkt kan bære en medalje!

Det kræver mere arbejde fra vores side, frem for ”automatik” men vi har valgt at gøre det på den måde, for at sætte håndværket i fokus.

Der er også andre kriterier, der skal opfyldes, her er lidt fra reglementet!

Svenden skal være udlært af et lærested, der er beliggende i en af følgende kommuner: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Frederiksberg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Herlev, Hvidovre, Høje-Tåstrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Rødovre, Solrød,Tårnby eller Vallensbæk eller være udlært af et lærested, der er medlem af en organisation, der er medlem af Haandværkerforeningen.

For fag, der på landsplan årligt totalt uddanner færre en 10 svende, gælder dog, at svenden kan tildeles medalje, såfremt denne har gennemført skoledelen af uddannelsen på en teknisk skole i èn af ovennævnte kommuner.

Mesterorganisationen (eller dennes lokalafdeling) inden for det fag, hvor eleven er udlært, er medlem af Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn.

Alt dette har vi været igennem, og har indstillet 2 dygtige svende til bronzemedaljer, og i næste uge vil jeg afsløre, hvem det er!

Håber at alle nyder det dejlige forår!
Bedste hilsener

Johnny Alexander Wichmann
Oldermand for Skrædderlauget